Rostfritt stål - rostfri plåt

Vi på Wi-Tö har all kunskap och erfarenhet sedan 60 år tillbaka för att hjälpa dig med allt som rör rostfritt stål och rostfri plåt.

Vad är rostfritt stål?

Rostfritt stål är ett fantastiskt material med så många bra egenskaper att det har blivit hela världens förstahandsval till alla möjliga ändamål. Det används till alt ifrån diskbänkar till mejerier, charktillverkning och läkemedelsfabriker.

Rostfritt stål är inte bara ett enda material utan en hel samling av stål med många olika egenskaper och minst lika många användningsområden.

Rostfritt stål förenar både mekaniska och kemiska egenskaper med ett någorlunda rimligt pris

Historia av rostfritt stål

Rostfritt stål är en 1900-tals produkt. Under 1912-talet kom man på att tillsätta 12% krom till stålet i ett försök att förbättra slitstyrkan till gevärspipor.

Efter andra världskriget började man inrikta sig på hygienfrågor framför allt i samband med livsmedel och läkemedel. Plötsligt tillverkade man rostfria rör och böjar till nytta och glädje för alla inom livsmedel och folkhälsan.

Numera är det i stort sett självklart att utrustningen ska vara både korrosionsbeständig och möjlig att rengöra.

Vad är det genialiska med rostfritt stål?

Det genialiska med rostfritt stål förstår man bäst genom att se på vilka alternativ som finns. Aluminium är tex känsligt mot pH-värden vilket gör att det inte tål de rengöringsmedel som är nödvändigt för att undvika bakterier som vållar sjukdomar. Galvaniserat stål duger heller inte då galvaniseringen löses upp så att både livsmedel och medicin får ett oönskat tillskott av zink Även svart stål fungerar inte då man får rostpartiklar i alla produkter.

Det finns kort sagt inga alternativ till det rostfria stålet som fungerar. Antingen har alternativen kort livslängd, stor känslighet för rengöringsmedel och/eller tungmetaller i produkterna eller andra alternativ som är enormt dyra.

Kombinationen mellan rostfria stålets utmärkta korrosions  beständighet och dess oförmåga att avge skadliga ämnen till mediet har gjort att rostfritt stål är och förblir hela världens favorit material till allt från livsmedel till läkemedel och till oljeborrningsutrustning.

Rostfritt stål är inte ett enda material utan ett samlingsnamn för en stor grupp metallegeringar som alla har tre saker gemensamt.

Huvudämnet och innehåll

Huvudämnet är järn och legeringen innehåller minst 10,5% krom och högst 1,2% kol.

De flesta vanliga rostfria innehåller en viss mängd nickel och mangan men även en del molybden samt kan även innehålla titan och niob samt kväve, kisel, svavel och fosfor.

Andelen av varje del bestämmer struktur, mekanisk hållfasthet, korrosionsbeständighet, svetsbarhet eller något helt annat.

Begreppet syrafast stål är en kvalitet med minst 2% molybden och upp till 6% molybden.

Att molybden halten är viktig beror på att just molybden är mycket viktigt för stålets korrosionsbeständighet.

Hur bearbetar man rostfritt stål och rostfritt plåt?

Att bearbeta rostfritt stål kan gå till på många olika sätt. Klippning, bockning, svarvning, borrning, fräsning, svetsning, slipning eller bearbetas på andra sätt.

Det finns risk för järnsmitta vid nästan all hantering av rostfritt stål. Detta märks tydligt om tex bockverktyg, gaffeltruck eller lastvagnar har använts för hantering av svart stål. Vi på Wi Tö Rostfria har valt att enbart arbeta med rostfritt stål och aluminium för att inte få någon järnsmitta.

På rostfritt stål finns det olika ytskikt som anger enkelheten att rengöra.

2B plåt har ett Ra värde på 1,2. Ra på över 0,8 indikerar att ytan är enklare att rengöra är en slipad yta där Ra är 0,8.

Det finns ingen given idealisk yta, Den beror på både rent kosmetiska krav och funktionen men även från rent funktionell synpunkt finns det inte ne enda specifik yta som kan sägas vara perfekt för alla medier och förhållanden. I de flesta fall är det en fördel att ha lågt ytjämnhets värde, men i praktiken är det minst lika ofta en fördel att behålla stålverkets gråa och trista 2b yta.

Ytbehandlingar

Det finns en rad olika kemiska ytbehandlingar som betning, elektrobetning, passivisering, dekontaminering och elektropolering. Allt efter behov och krav.

Vi på Wi Tö Rostfria har all kunskap och erfarenhet sedan 60 år för att hjälpa dig till rätt val.

Vår webbplats använder cookies, främst från tredjepartstjänster. Godkänn vår användning av cookies.
Integritetspolicy